Gábor Dénes-díjasaink 2018

      Gábor Dénes-díjasaink 2018 bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Bár azok között, akik alkalomadtán büszkén emlegetik, milyen sok Nobel-díjasunk is van, bizonyára nem sokan vannak, akik azt az összesen tizenhét Nobel-díjast, akiknek valamilyen magyar kötődésük volt, fel is tudnák sorolni. Három nevet azonban valószínűleg a legtöbb középfokú végzettséggel rendelkező magyar ismer.
Az első mindenképp Szent-Györgyi Albert, valószínű második a szintén magyar állampolgárként Nobel-díjat nyert Kertész Imre, és harmadik lehet a már nem magyar állampolgárként, a holográfia feltalálásáért és kifejlesztéséért kitüntetett Gábor Dénes.

Arról már valószínű jóval kevesebben tudnak, mi viseli itthon Gábor Dénes nevét, bár van köztük egy főiskola, és a kutatók, fejlesztők, mérnökök és feltalálók kiválóságát elismerő díj is.

A Novofer Alapítvány honlapján olvasható ismertető szerint “ A Gábor Dénes-díj megalapítóinak szándéka egyben a technológiai innováció, a műszaki/mérnöki kutatómunka, az ember által teremtett gépek és létrehozott anyagi konstrukciók iránti társadalmi figyelem és elismerés felkeltése és megerősítése volt.”

Az ország egyik legszebb helyszínén, a  Parlament Felsőházi termében idén harmincadik alkalommal átadott díj nyertesei közt ott volt társaságunk két tagja is, Barna László és Kónya Imre.

A kitüntetésért és főképp azért a munkáért, mellyel kiérdemelték, szívből gratulálunk!

Barna László mérnök-fizikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Fénymikroszkópos Képalkotó Központjának vezetője a szuperfelbontású mikroszkópia orvostudományi kutatási célokra történő alkalmazásáért kapott elismerést.

Barna László
credit

Kónya Zoltán, a Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettese a nanoszerkezetű anyagok, elsősorban nanocsövek- és nanokompozitok előállításáért és azok ipari alkalmazása területén végzett munkásságáért kapott elismerést.

Kónya Zoltán
credit