Idei konferenciánkról

      Idei konferenciánkról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az évszakhoz képest kissé hűvös időben, de jó hangulatban kezdődött a MMT 2019 programja. Az idő később sokat javult, a jó hangulat szerencsére maradt, és remélhetőleg minden résztvevő azzal indult haza, nem volt elvesztegetett idő a Siófokon töltött két teljes nap.

Legnevesebb vendégünk Harald Rose professzor volt (Ulmi Egyetem, Ulm, Németország), aki a teljes hallgatóságot figyelmét le tudta kötni az elektronmikroszkópia fejlődését végig kísérő, sok személyes tapasztalatot is tartalmazó élvezetes előadásával.
A Professzor úrnak azért is hálásak lehetünk, mert még a magyar nyelvű, bár angol szövegű vetítéssel támogatott előadások legtöbbjét is végighallgatta, és számos esetben voltak kérdései és hasznos megjegyzései is az előadóhoz.

Dr. Nyiri Gábor (MTA, KOKI) az élettudományban jelenleg használt legmodernebb 3D-s elektron-mikroszkópos technikák előnyeit-hátrányait, alkalmazhatóságát mutatta be rendkívül jól követhetően, anyagtudományosok számára is lebilincselő módon.

A PhD és TDK hallgatók mini-előadásainak versenyében csütörtökön nyolc, pénteken tíz előadó került sorra, és szinte mindenkinek sikerült a megadott rövidke idővel jól gazdálkodnia, munkájából a legfontosabb tényeket a témában nem jártasak számára is követhetően bemutatnia.  Lendületes, nagy sikert aratott előadásával a Legjobb fiatal előadó címet Varga Dániel /Szegedi Egyetem/ nyerte el.

A csütörtöki nap záró előadását Rózsa Balázs tartotta, akivel még az esti borkóstoló alatt is lelkesen beszélgettek előadásával kapcsolatban,  bár a borok lelkiismeretes kiválogatásába és ismertetésébe igazán sok munkát fektetett két volt elnökünk, Pécz Béla és Kristóf Zoltán.

Már a program is mutatta, mennyire előtérbe kerültek mostanra a 3D-s módszerek, kiemelten a 3D elektronmikroszkópia. A meghívott előadás mellett támogató cégeink is leginkább ezzel kapcsolatban mutatták be fejlesztéseiket. Igen sokat megtudhattunk a különböző EM technikák alkalmazhatóságáról ill. korlátairól is.

A konferencia zárása után többek megjegyezték, hogy szerintük ez volt az eddigi legszínvonalasabb. Akárhogy is legyen, minden sikeres konferenciáért  elsősorban az előadókat illeti a köszönet, de nem feledkezhetünk el a körülmények biztosításához hozzájáruló cégekről, de az előadások aktív hallgatóságáról sem.

Találkozzunk jövőre is!