Bolyai-nap az MTA-n: Cserép Csaba és Lőrincz Andrea elismerése

      Bolyai-nap az MTA-n: Cserép Csaba és Lőrincz Andrea elismerése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Bolyai-nap leginkább várt eseménye  az 1996-os alapítású Bolyai János Kutatási Ösztöndíjak kiosztása. Az egy, kettő ill. jellemzően három évre igényelhető,  egy adott kutatási terv elvégzése céljából megpályázott 2019. évi Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat idén 151 fiatal kutató nyerte el. Az ünnepélyes eseményre a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében június 26-án került sor.

Az ösztöndíj, mely jelenleg havonta 124.500 Ft adómentes juttatást jelent a díjazottaknak, az anyagi megbecsülés mellett a fiatal kutatói nemzedék életpályája szempontjából is kiemelkedő jelentőségű elismerés és lehetőség. A kiírók nem titkolt szándéka volt, hogy az ösztöndíjasok a támogatási időszak alatt komoly eredményeket elérve teljesítsék az MTA doktora cím megszerzésének követelményeit is. 
/Ezt a felsőoktatási intézményben oktató, kutató nyertesek számára a Bolyai-ösztöndíj mellé 2018-től pályázható Bolyai+ elnevezésű, az NKFIH által kiírt Új Nemzeti Kiválósági Program  posztdoktoroknak szóló, 5 vagy 10 hónapra elnyerhető havi 200.000 Ft ösztöndíja is elősegíti, a nyertesek azonban kutatási tervük teljesítése mellett komoly oktató, utánpótlásnevelő feladatokat is kell végezzenek./

Idén a Magyar Mikroszkópos Társaság tagjai közül Cserép Csaba (MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet) részesült Bolyai János Kutatási Ösztöndíjban, a korábbi ösztöndíjas, záró kutatói jelentésére kiemelkedő minősítést kapó, úgyszintén az MTA KOKI-ban dolgozó Lőrincz Andrea pedig Bolyai-emléklapot kapott.

A két fiatal kutató kutatásaiban kiemelt szerep jut a mikroszkópos módszereknek, egymástól függetlenül mindketten elnyerték már az Elektronmikroszkópos Alapítvány díját is.

Gratulálunk az elismeréshez, és további sikeres munkát kívánunk mindkettőjüknek!

 

Szöveg: Dr. Solymosi Katalin
Képek: Szigeti Tamás /mta.hu/
A Bolyai-napról szóló beszámoló az MTA oldalán itt olvasható.