Néhány szó a belgrádi MCM2019 konferenciáról

      Néhány szó a belgrádi MCM2019 konferenciáról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Multinational Congress on Microscopy (MCM)  idei eseményét Belgrádban tartották 2019. szept. 15-20 között.  Társaságunkból nem túl sokan vettek részt, bár igazán nem panaszkodhattunk, hiszen volt köztünk meghívott előadó és üléselnök is, ráadásul még egy plenáris előadást is kaptunk.

Kovács András tartott a résztvevők létszámához képest nagy látogatottságúnak mondható, gondosan felépített és emiatt is igen sikeres előadást a mágneses nanoszerkezetek vizsgálatában elért új eredményeiről.

Az MCM konferenciák kiemelt célja nemcsak az, hogy elősegítse  új kapcsolatok létesítését a résztvevő országok hasonló projektekben érdekelt laboratóriumai között, de támogassa fiatal kutatók nemzetközi fórumon való bemutatkozását is.

Ez Pósfai Balázs, az Elektronmikroszkópos Alapítvány idei díjazottja esetében különösen jól sikerült. Dénes Ádám /KOKI, Budapest/ PhD hallgatója eredetileg poszterrel vett volna részt a konferencián, de Ádám, aki  több projekten is dolgozik és számos nemzetközi együttműködése is van, időzavarba került, és a belgrádi meghívásnak eleget tenni már nem megtisztelő, de lehetetlen feladattá kezdett válni számára. A megoldás azonban szerencsére kéznél volt: az előadást átadta Balázsnak, aki a konferenciára úgyis elment volna, az egész kutatási téma pedig annyira érdekli, hogy – saját szavai szerint – bárhova lelkesen elmegy, hogy előadja.

A szervezők beleegyeztek a cserébe, Balázs pedig elment Belgrádba, ahol szerda délután bemutatta poszterét, csütörtök délelőtt pedig megtartotta élete első 30 perces előadását egy nemzetközi konferencián.

A siker nem is lehetett volna teljesebb! Poszterével megnyerte az élettudományi kategória „Legjobb poszter” díját, előadásával pedig a hallgatóság elismerését, amit az előadás után kapott kérdések is jeleztek.

Mit lehet erre mondani?
Gratulálunk!