Egy különleges születésnap

      Egy különleges születésnap bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A csütörtök ugyanúgy, ahogy a többi hétköznap, tele van előadásokkal a Semmelweis Egyetemen.  2019. november 21. azonban különleges csütörtök volt. Annak ellenére, hogy folytatni kellett az oktatást, 21-én délután mindenki, aki tehette, ellátogatott az Anatómiai Intézet második emeleti előadótermébe, hogy gratuláljon a 90 éves Dr. Röhlich Pálnak, aki a Semmelweis Egyetem Anatómiai Intézetének professzor emeritusa, a Magyar Mikroszkópos Társaságnak pedig egyik alapító tagja.
A születésnap családi ünnep, és valóban azok, akik együtt ünnepelték ezt a nevezetes 90. évfordulót, valóban úgy érezték, mintha egy nagyobb család részei lennének. A kitüntetett előadók között volt az Orvostudományi Kar dékánja, Dr. Kellermayer Miklós, a Semmelweis Egyetem nemzetközi tanulmányok rektorhelyettese, Dr. Alpár Alán, Dr. Szél Ágoston, az Anatómiai, Szövettani és Fejlődéstani Intézet igazgatója, Dr. Oláh Imre emeritus professzor és Dr. L. Kiss Anna.

A hallgatóság között ott voltak a Magyar Tudományos Akadémia ismert tagjai (Réthelyi Miklós, Ligeti Erzsébet, Freund Tamás, Spät András) is, akik szintén gratulálni akartak Röhlich professzornak.

Most azonban nem őket, hanem egyik legrégebbi kollégáját és barátját, Dr. Szabó Dezső emeritus professzort emelem ki.
Barátjához hasonlóan ő is rendszeresen látogatja intézetét (KOKI), bár 90. születésnapját négy évvel ezelőtt ünnepelték. Mindketten nemcsak a MMT alapító tagjai, hanem a magyar elektronmikroszkópia úttörői is. Szabó professzor úr felesége társaságában érkezett, aki szintén gratulálni akart barátjuknak.

A beszédek mind őszinték voltak és igazak, ami nagy ritkaság az ünnepi beszédek műfajában, Röhlich professzor köszönő beszédének stílusa pedig éppen olyan volt, amilyen a hallgatói által oly nagyra értékelt előadásai. Kristálytiszta, sallang nélküli, mégis érzelmekkel telt. Minden bizonnyal ugyanúgy felkészült erre a születésnapi beszédre is, mint hosszú és sikeres karrierje minden egyes előadására.
További jó egészséget, jó munkát, kedves Professzor Úr!