Járványok idején: nanoezüst az elektronmikroszkópban

      Járványok idején: nanoezüst az elektronmikroszkópban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Aki eddig még nem tudta, most Pécz Béla és Radnóczi György Zoltán kollégáink munkája révén megtudhatja, hogy létezik egy Nanosept nevű magyar termék, egy ezüst nanoszemcséket tartalmazó fertőtlenítőszer, ami Magyarországon használatban is van, többek közt buszokat és bevásárló központok helyiségeit fertőtlenítik vele.

Ennek örülünk, mint állam- és pesti polgárok, de vérbeli mikroszkóposokként igazi lelkesedés csak akkor tölthet el bennünket, ha látjuk is ezeket a nanorészecskéket.
Szerencsére  Radnóczi Gyuri felvétele igazolja, hogy valóban ezüstről és nanorészecskékről van szó, mi több, az eloszlás alapján az is hihető, hogy képes is kifejteni azt az antibakteriális hatást, amit valamiképp már az ókorban is ismerteka keresztgyereknek ezüst kiskanalat ajándékozni ill. az „ezüstkanállal a szájában született” mondás is az ezüst egészséget védő hatására utal – bár baktériumokat az első híres mikroszkópos, Leeuwenhoek is csak 1674-ben látott először.

Íme az EK MFA híres, gömbi hiba korrekciós mikroszkópjával készített felvétel, aki pedig többre is kíváncsi, olvassa el a Pécz Béla által írt sajtóközleményt!