Egy régi tagunk ajánlására

      Egy régi tagunk ajánlására bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Bodor Ági, aki több  mint tíz évvel ezelőtt Acsády László PhD hallgatója volt a KOKI-ban, majd PhD munkájának befejezése után az USA észak-nyugati államába, Washingtonba ment.  2013-tól  az Allen Institute-ban dolgozik, ahol az egyik fő kutatási projekt az agy legnagyobb részletességű feltérképezése.

A hatalmas munka egyik része most befejeződött, és Ági, aki egykor maga is részt vett konferenciánkon, az internetre felkerült új adatokra hívta fel figyelmünket.

MICrONS Explorer honlapja adatportálként szolgál. Itt érhetők el az egér látókérgének nagy léptékű elektronmikroszkópos alapú rekonstrukciói is, a kapcsolódó idegsejtek megfelelő funkcionális képalkotó adataival együtt.

A MICrONS (Machine Intelligence from  Cortical  Networks)  a   korti-kális áramkörök funkcióinak és összekapcsolhatóságának feltér-képezésére kifejlesztett nagy teljesítményű képalkotó techno-lógiákat felhasználó program.

Az adatkészlet több neves laboratórium  éveken át tartó kitartó munkájának eredménye, és a feladat nagyságáról és kihívásairól leginkább csak annak lehet fogalma, aki maga is jártas  az elektronmikroszkópiában.

A látványt azonban mindenki élvezheti.