Reflexiók az Őszi konferenciáról

      Reflexiók az Őszi konferenciáról bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az utóbbi két évben leginkább csak a képernyőkön láthatták egymást azok, akik nem ugyanazon a munkahelyen dolgoztak. A MMT tagjai is hiányolták a személyes találkozást, bár májusi egy napos Zoomon közvetített konferenciánk programja még virtuális borkóstolót is tartalmazott, és az előzetesen elküldött borokkal a szervezők azt is biztosították, hogy senkinek nem kellett száraz torokkal hallgatni az ismertetőket.

Ennek ellenére elindult egy kezdeményezés, főképp Soós Miklós (Auroscience) jóvoltából, hogy legyen ősszel egy  egynapos, pontosabban a Siófokot csak több órányi utazással érkezők miatt egy szállóban töltött éjszakás konferenciánk. A borkóstoló program természetesen nem maradhat el, ennek költségét vállalta is.
Őszre azoban mások is terveztek programokat, így  napos október helyett már csak a ködös novemberben kaptunk időpontot, 11-12-ére, de szerencsénk volt, mert ha csütörtök nem is volt annyira napos délben sem, de pénteken mindenki ragyogó napfényben indulhatott hazafelé.

Ez a kis konferencia amiatt is különleges volt, hogy csak meghívott előadóink voltak. Kristóf Zoltán és Pécz Béla szervezték a programot, Barna László nyújott igen értékes segítséget országos (el)ismertségével és ismereteivel, hol vannak kiváló mikroszkópos laborok és megismerésre érdemes technikák, módszerek, Balázsi Kati pedig fáradhatatlan munkával gyűjtötte a jelentkezőket, írta – és szokszor törölte is a rossz címet megadók esetében – a számlákat,  tárgyalt a MMT támogatóival. A szálló is besegített egy kicsit, a késői, betegség és egyéb okok miatti lemondások 100 százalékos kötbérét csökkentették némi, régi vendégeknek kijáró engedménnyel. Így aztán mindent összevetve, a idei konferenciáinkra az Auroscience, Femtonics, Image-Science, Jeol, SPI és Zeiss cégektől kapott támogatásoknak köszönhetően nem csak ennek a 14 meghívott előadós konferenciának anyagi hátterét volt képes kis társaságunk biztosítani, de anyagi helyzete sem rosszabbodott. Köszönet érte támogatóinknak!

Milyen volt maga a konferencia? Igen jó hangulatú, fesztelen, de nem szétesett. 
Igaz,  Horváth Péter(SZBK), Cserháti Csaba (DE) és Ayaydin Ferhan (SZBK, SZE) előadását ill. laborbemutatóját az internet segítségével követhettük csak, de még kérdésekre is volt lehetőség, sőt, Péter kérésére azt is meg tudtuk mutatni neki, milyen sokan hallgatták maszkot viselve vagy maszk nélkül érdekes és értékes előadását.
Az oltási bizonyítvánnyal és aznapi negatív covid-teszttel rendelkezők maszkban vagy anélkül, magukat a mostani viszonyokhoz képest védettnek érezve hallgatták, hogy az ország egymástól távoli mikroszkóposai, Miskolctól Pécsig, Szegedtől Veszprémig milyen körülmények között is dolgoznak, mit és miért úgy csinálnak. Úgy tűnik, még egy új együttműködés is elindult. . .
Apropó, tesztelés! Az, hogy mindenki csak egy friss, negatív teszt után foglalhassa el a szobákat, Kristóf Zoli és Soós Miklós igen hasznos ötlete volt, de Soós Miklós még azt is megtette, hogy nem csak a teszteket, kézfertőtlenítőket (hasonló ki volt téve több helyütt is a szállóban és az előadóterem szellőztetése kültérre nyíló nagy ajtókon keresztül is biztosítva volt))  de még egy professzionális készüléket hozott, hogy az első előadás előtt és 2 órás előadásblokkok közti szünetben is H2O2 gőzzel fertőtlenítse a termet! 

A borkóstoló is jól sikerült, csak állandó főszereplője, Pécz Béla nem lehetett velünk, bár szerencsére nem beteg. 

Aki ott volt, láthatóan örült, hogy ott lehet, és reméljük jövő tavasszal már ennyi védszabály és előkészület nélkül, ismét találkozhatunk.

A MMT következő konferenciája  2022. május 5-7 között lesz Siófokon, a Panoráma Szállóban.