Május, Siófok, és ismét MMT konferencia

      Május, Siófok, és ismét MMT konferencia bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nagyon jó, hogy se Pestről Budára, se az ország egyik vidékéről a másikra, senkinek nem muszáj utazgatnia, ha több emberrel kell megbeszélnie közös dolgokat, és az is hasznos, hogy akit idő- vagy pénzhiány, esetleg környezettudatos magatartása tart visza attól, hogy más országba, más kontinensre menjen, nagy konferenciák jelentős eseményeiről sem kell elmaradjon, mert az internetes programok segítségével mindent láthat és hallhat, és hozzá is szólhat.

De azért személyesen találkozni mégis csak más.
Ezt éreztük, mikor újra kedvelt szállodánkban voltunk Siófokon, ahol nem csak egymást üdvözöltük lelkes mosollyal – többekkel 2019-ben találkoztunk utoljára! – de a Panoráma Hotel munkatársait is, elsősorban természetesen Gellény Ritát, akinek megértésére és segítőkészségére évek óta számíthatunk és számítunk is.
Szép idő, jó körülmények, a legidősebb korosztály jeles képviselői (Barna Péter és Röhlich Pál professzorok) mellett még egy igen barátságos és érdeklődő, aprócska “tudóspalánta” (Vásárhelyi Líviáék 10 hónapos kisfia), péntek estétől pedig Illés Leventéék kisfiának, kislányának üdítő jelenléte, borkóstoló csütörtökön, egy nem általánosan szokásos, de végül is rendben lezajló közgyűlés és tisztújítás. Mire lehet még szüksége egy konferenciának, hogy kiérdemelje, néhanapján később is szóba kerülhessen?

Legfőképp olyan tudományos programra, mely a résztvevők szerint is hasznos, és érdeklődéssel követhető!
Ha a három plenáris előadásra  – Losonczy Attila (Univ Columbia, NY), Török Péter (Univ Singapore), Roberto Balboni (Univ. Bologna) – és Nobel-díjas, Zoomon bejelentkező előadónkra, Joachim Frankra gondolunk, a program színvonalára panasz nem lehetett. Jól, ütemesen mentek a Fiatal előadói díj elnyerését célbavevő előadások is Orsó Evelyn és Kolonits Tamás szakavatott elnöklésével. A díjat a közönség szavazatai alapján Szocsics Péter (KOKI) nyerte, a különdíjas Hegedűs Tímea (SZTE) lett,  míg a másnapi, pénteki előadások közül a “közönségdíjat”, ha lett vona ilyen, valószínű Pósfai Mihály  kapta volna.
A délutáni egyetlen szekciót Barna Árpád tiszteletére rendeztük. Pécz Béla vezette be, és Barna Árpád közvetlen munkatársai (Barna Péter, ” a két Radnóczi” és Menyhárd Miklós) mellé a már hosszú évek óta külföldről hazajáró kiváló kollégánkat, Kovács Andrist hívtuk meg előadást tartani. Megérte meghallgatni!
Az előadások után hivatalosan is bejelentették, hogy a Technoorg Linda Kft. az MMT erkölcsi és némi anyagi támagatásával egy díjat alapít Barna Árpád emlékére. A díj meghirdetésére egy éven belül sor kerül.

A szombati nap Roberto Balboni nagy tetszést aratott előadásával indult. Kiválóan felépített, érdekes és jól követhető volt, anyag-és élettudományosok egyaránt élvezettel hallgatták. Utolsó előadónk, Rácz Bence (ATE), igen szép TEM képekkel igazolta, hogy mestere az alkalmazott technikának, lendületes előadói stílusa pedig felkeltette a közönség érdeklődését is, így kérdést és tapsot egyaránt kapott.

A konferencia hivatalos zárása előtt megköszöntük Lábár János több mint két évtizedes, az MMT vezetőségi tagjaként és rendszeres előadóként is végzett munkáját, beleértve a mostanit is a Qbitekről, melyekről kevesen tudták eddig  elképzelni, mi kapcsolatuk lehet az elektronmikroszkópiával.
Kónya Zoltán MMT vezetőségi tagjaként végzett tevékenységét, és hogy tanszékéről, laborjából minden évben küldi a fiatalokat-fiatalabbakat előadást tartani, sajnos csak itt tudjuk megköszönni, mivel hamarabb indult haza Szegedre.

A sikerek mellett azonban fel kellett figyelnünk arra is, hogy van néhány dolog, amin változatnunk kell, ha tovább akarunk fejlődni, hiszen változnak az idők, lehetőségek, de követelmények is.
Reméljük, jövőre erről is beszámolhatunk.