Egy új algafaj felfedezése

      Egy új algafaj felfedezése bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A világ megismerése elképzelhetetlen felfedezések nélkül. Természetesen a felfedezések jelentősége között különbség van, de abban nincs különbség, hogy minden felfedezés öröm.
Ezt érezhették azok a több munkahelyen, de most együtt, közös cél érdekében dolgozók is, akik a tudomány számára eddig ismeretlen zöldalga fajt fedeztek fel a szentendrei időszakos Kőhegyi – tóban.
Az új faj, mely a Chlorococcum nemzetségbe tartozik, lelőhelye alapján a Chlorococcum szentendrense nevet kapta, és viszonylag még nagy méretűnek mondható, mivel sejtjei apró zöld gömbök formájában fénymikroszkópban is megfigyelhetők. Ennyi természetesen a részletes és pontos morfológiai, strukturális jellemzéshez ez nem elegendő. A sejtfal mintázatának rétegződése, vastagságának nm-es eltérései, a zöld színtest belső szerkezete, az ostorok meglétének vagy hiányának leírása transzmissziós elektronmikroszkópos vizsgálatokat igényel. Ezeket az elemzéseket Solymosi Katalin végezte el a tőle megszokott alapossággal és színvonalon.

A munkában résztvevő minden kutatónak gratulálunk!

A felfedezés a European Journal of Phycology lapban jelent meg, a munkáról pedig Farkas Kinga írt egy rövid összefoglalót az Élet és Tudomány 2022/26 számában.