MMT 2024 – Siófok, Hotel Panoráma

      MMT 2024 – Siófok, Hotel Panoráma bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Május társaságunk számára a Balaton mellett tartott éves konferenciánkat is jelenti, amelyre több mint tíz éve már nem Almádiban, hanem Siófokon kerül sor. A Panoráma szállóban nem is régi ismerősként, de barátként fogadnak, és amit lehet, megtesznek azért, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat. Ennek bizonyítéka az is, hogy jövőre – a konferencia előre láthatólag 2025. május 7-9 között lesz – mikroszkópos képeinket is kiváló minőségben láthatjuk majd kivetítve.
Idei konferenciánk programja ugyan lassabban állt össze, mint általában, de a közös munka meghozta eredményét. Steinbach Gábor fáradhatatlanul dolgozott hónapokon keresztül azért, hogy a konferencia honlapja a lehető legjobb legyen, segített, ha valakinek gondja volt az online jelentkezésekkel, ő állította össze, és kérésre nem is egyszer változtatta a kivonatkönyv megjelenési formáját, ellenőrizte a programot, és végig bízott abban, hogy a lassú kezdet ellenére minden sikerülni fog! Kolonits Tamás, miután azonnal elvállalta, hogy segít a szervezésben és megtanulja egy számlázóprogram használatát, hogy szállodai számlánk kifizetése már a konferencia végén se lehessen gond, profi módon intézte az ezzel kapcsolatos levelezéseket is, és időről időre jól átlátható táblázatokban küldött értesítéseket a jelentkezések-befizetések állásáról. Bármi kérdésünk volt, Balázsi Kati tapasztala és tanácsai fontos támaszt jelentettek. Május első hetének végére a konferencia programja összeállt, ráadásul a Cégbíróság hihetetlennek tűnő gyorsasággal fogadta el módosított Alapszabályunkat, így a konferencia alatt rendezett közgyűlésre is nyugodt lélekkel készülhettünk.
Idén először nem csütörtökön, hanem szerdán délben kezdődött a konferencia. Pécz Béla vállalta a tudományos program megnyitását, majd az első előadást tartó egyik meghívott előadónk, Bíró László Péter akadémikus bemutatását is. A kapott számos kérdés megválaszolása után a fiatal előadók versenye következett,  ugyanis másik meghívott előadónk, az Olomoucból érkező Miroslav Ovečka, akinek utazásáról meghívója, Kristóf Zoltán gondoskodott, a következő napon tartotta általános sikert aratott előadását.
Szólnunk kell az előadók mellett az üléselnökökről is, akiknek szerepe egy konferencia sikerében egyáltalán nem elhanyagolható. Társaságunk volt elnökei mellett ifjabb és tapasztaltabb, neves  kollégáink is készséggel elvállalták, hogy a szekciók előadásainak bejelentése mellett gondoskodnak arról, az általuk vezetett szekciókban az előadókkal az időkorlátokat a lehetőségig betartassák, a hallgatóságot kérdések feltevésére saját példájukkal is buzdítsák. Ez különösen a fiatal előadók versenyében volt kiemelt fontosságú, hiszen a közönség a pontozással nem csak az előadást, de a vitakészséget, és a kérdésekre adott válaszokat is értékeli.
Minden üléselnökünknek köszönjük, hogy elvállalták ezt a nem könnyű feladatot, és láthatóan fel is készültek rá.

Konferenciánk kiemelt eseménye volt a Technoorg Linda Kft. által Barna Árpád emlékére alapított díj első átadója, melyre csütörtök délután került sor. A nyílt kategória és az ifjúsági kategória nyerteseinek (Kovács András és Zagyva Tamás) előadása is jelentősen hozzájárult konferenciánk programjának gazdagításához. Dr. Sáfrán György kollégánk kiemelkedő munkájáért különdíjban részesült.
A nemzetközi mércével is jelentős összegű jutalommal járó díj remélhetőleg jövőre még több pályázót vonz, és amellett, hogy segítenek megőrizni Barna Árpád emlékét és eredményeinek jelentőségét, a magyar mikroszkóposok jó hírét is öregbítve, a díj nemzetközi elismertségűvé válik.

Előadóink és a konferencia résztvevői nevében is köszönöm a minket hosszú évek óta támogató cégeinknek, hogy segítségével ezt az eseményt továbbra is ilyen kellemes körülmények között tarthatjuk meg. Megemlítendő, hogy bár Kovács Kristóf sajnos nincs már velünk, az SPI -t most képviselő Kelemen Ákos átvállalta a támogatást, és ennek köszönhetjük a jelentkezéskor átvett elegáns kis noteszt, tollat, névtáblát.

Külön köszönet Gellény Ritának és a Panoráma szálló teljes személyzetének, akik gondoskodtak arról, hogy itt tartózkodásunk a lehető legkellemesebb legyen.

Zárásként örökös elnökünk, Röhlich Pál professzor úrnak a konferencia előtti leveléből idézek:

Számomra a mikroszkópos konferenciák mindig baráti örömet és feltöltődést jelentettek sok-sok évtizeden át. Sohasem hiányoztam, de most sajnos kimaradok. Remélem, jövő évben ott leszek!”

Így legyen, találkozzunk!

Konferenciánk díjazottjai:

A Legjobb Fiatal Előadó: Soós Ádám (SE, Budapest)
Különdíjas: Máté-Schwarcz Anett Dóra (HUN-REN KOKI, Budapest)
                  Kertész Borbála (Brain Vision Center, Budapest)

Képpályázat: Soós Ádám (SE, Budapest) ÉS Solymosi Katalin (ELTE, Budapest)
Különdíj: Soós Ádám (SE, Budapest)