A Magyar Mikroszkópos Társaság Alapszabálya

A Magyar Mikroszkópos Társaság
A L A P S Z A B Á L Y A

Mely új alapszabályt a Fővárosi Törvényszék által a Pk. 69997/1992. ügyszámon, és a 01-02-0004961 szám alatt nyilvántartott Egyesület a 2024. április 8-án megtartott közgyűlésén fogadott el az alábbi feltételek szerint.
[Alairt, szkennelt verzio]

1. Az Egyesületre vonatkozó általános rendelkezések

1.1. Az Egyesület neve:

Egyesület neve: Magyar Mikroszkópos Társaság

Egyesület röviditett neve: MMT

Egyesület neve angolul: Hungarian Society for Microscopy

1.2.  Az Egyesület székhelye:

1083 Budapest, Szigony utca 43.

1.3. Az Egyesület alakulásával kapcsolatos rendelkezés.

1.3.1.Az Egyesület határozatlan időtartamra alakul.

1.3.2. Az Egyesület a jogi személyiségét a Fővárosi Törvényszék által történő nyilvántartásba vételekor nyerte el.

1.3.2. Az Egyesület a Méréstechnikai és Automatizálási Tudományos Egyesület Elektronmikroszkópos Szakosztálya szakmai utódszervezetének tekinti magát.

1.3.4. Az Egyesület működési területe: Magyarország.

1.3.5. Az Egyesület hivatalos nyelve a magyar nyelv. Az Egyesület pecsétje: az embléma a „Magyar Mikroszkópos Társaság” felirattal.

1.4.Az Egyesület célja:

Az Egyesület céljai: a mikroszkópos vizsgáló és képalkotó eljárások, valamint a kapcsolódó tudományok művelése, társadalmi hasznosításának előmozdítása, szakemberek képzésének és továbbképzésének elősegítése, szakmai érdekvédelme, a magyar tudományos nyelv ápolása, fejlesztése, helyes használatának az elősegítése.

1.5. Az Egyesület képviselete: az Egyesületet az Egyesület elnöke önállón képviseli.

1.6. Az Egyesület vagyona és felelőssége

Az Egyesület a vagyonával önállóan gazdálkodik, tartozásaiért saját vagyonával felel. A tagok a tagdíj megfizetésén túl az Egyesület tartozásaiért saját vagyonukkal nem felelnek.

Az éves tagdíj mértékét az Egyesület közgyűlése határozza meg.  Az éves tagdíjat egyösszegben, minden tárgyév május 31. napjáig kell az Egyesület pénztárába befizetni, vagy a bankszámlájára átutalni.

  1. A tagok jogai és kötelességei

2.1. Az Egyesületnek teljes jogú tagjai, pártfogó tagjai és tiszteletbeli tagjai lehetnek.

Az Egyesület teljes jogú tagja lehet az a teljes cselekvőképességgel rendelkező természetes személy, jogi személy, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, aki elfogadja az Egyesület Alapszabályát, és belépési nyilatkozatban vállalja, hogy tevékenyen részt vesz az Egyesület munkájában, valamint fizeti a tagdíjat.

Az Egyesület pártoló tagjai lehetnek mindazon természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiséggel rendelkező szervezetek, amelyek az Egyesület anyagi támogatását vállalják. 

Az Egyesület tiszteletbeli tagjai sorába vehetők fel mindazon természetes és jogi személyek, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, amelyek az Egyesület kapcsolatainak ápolásában, valamint az Egyesület céljainak megvalósítása érdekében végzett közéleti, társadalmi tevékenységükkel kiemelkedően értékes munkát végeznek. A tiszteletbeli tagokat a közgyűlés választja meg.

2.2. Nem lehet az Egyesület tagja, akit:

  • kizártak,
  • szándékos bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen elítéltek és a büntető ítélet hatálya alatt áll.

2.3.A tagsági viszony keletkezése

A tagfelvételi kérelmet a belépési nyilatkozattal együtt kell a vezetőség elé terjeszteni. A tagfelvétel tárgyában a vezetőség soron következő ülésén dönt. A felvételi kérelem elutasítását indokolni kell.

A kérelmező az elutasító döntés ellen a kézhezvételtől számított 15 napon belül fellebbezéssel élhet, mely fellebbezést a vezetőséghez kell benyújtani. A fellebbezést a soron következő közgyűlés bírálja el, legkésőbb a benyújtástól számított 90 napon belül.

A tagsági viszony a tagfelvételről szóló határozat meghozatala napján keletkezik.

2.4. A tagok jogai és kötelezettségei

Az Egyesület minden tagja (teljes jogú tag, pártfogó tag és tiszteletbeli tag) jogosult és köteles

  • részt vehet az Egyesület tevékenységében és a vezetőség ülésein,
  • az Egyesület rendezvényein és közgyűlésén felszólalhat, az Egyesület életével kapcsolatban véleményt nyilváníthat,
  • részt vehet a közgyűlés és vezetőség határozatainak előkészítésében,
  • a közgyűlés vagy a vezetőség elé terjeszthet minden olyan javaslatot, amely az Egyesület vállalt feladatai közé tartozik,
  • tájékoztatást kérhet az Egyesület vállalt feladatainak ellátásáról és tervezett programjainak megszervezéséről, amelyre a megkeresett tisztségviselők kötelesek válaszolni,
  • a személyhez fűződő jogok sérelme nélkül jogosult betekinteni az Egyesület valamennyi iratába,
  • részesülhet az Egyesület tagjainak nyújtott kedvezményekben és juttatásokban.
  • megtartani az alapszabály rendelkezéseit,
  • elősegíteni az Egyesület célkitűzéseinek megvalósítását
  • gondoskodni a rájuk bízott eszközökről, felszerelésekről, azok rendeltetésszerű használatáról, állaguk megóvásáról.

Az Egyesület teljes jogú tagjainak további jogosultságai és kötelezettségei: 

  • a közgyűlésen szavazati joggal rendelkezik,
  • az Egyesület bármely tisztségére megválasztható, illetve azok megválasztásában részt vehet,
  • köteles a közgyűlés által megállapított tagdíjat fizetni.

Az Egyesület teljes jogú tagjainak további jogosultságai és kötelezettségei: 

  • szakmai tekintélyével járuljon hozzá az Egyesület céljainak megvalósításához, különös tekintettel az Egyesület nemzetközi hírének és elismerésének növelésére.

2.5. A tagsági viszony megszűnése

Az Egyesület tagsági viszonya az alábbi esetekben és módon szűnik meg:

  • természetes személy tag halálával, vagy jogi személy tag jogutód nélküli megszűnésével,
  • kilépéssel
  • törléssel
  • kizárással

Az Egyesület tagja a kilépési szándékáról a vezetőséget írásban értesíti. A tagsági viszony az értesítés kézhezvételével megszűnik.

Ha a teljes jogú tagnak legalább hat hónapos tagdíjhátraléka van, és azt külön írásbeli felhívás ellenére sem fizeti meg, a vezetőség törli a tagok sorából. A törlést megelőző írásbeli felszólításnak a tartozás rendezésére legalább 8 napos határidőt biztosítania kell, valamint tartalmazni kell a fizetés elmaradása esetén a kizárás jogkövetkezményére történő figyelmeztetést is.

A törlésére vonatkozó határozatot írásban kell közölni a kizárt taggal. A törlés ellen a kizárt tag jogorvoslattal nem élhet.

A vezetőség kizárhatja azt a tagot, akit szándékos bűncselekmény miatt a bíróság jogerősen elítél, továbbá, aki a magatartásával az Egyesület célját sérti, vagy megvalósulását veszélyezteti.

A vezetőség a kizárási eljárás megindításáról írásban köteles értesíteni az eljárás alá vont tagot. Az értesítésben közölni kell az eljárás megindításának az indokát, és lehetőséget kell biztosítani megfelelő határidő kitűzésével az írásbeli védekezés előterjesztésére.

A kizárást kimondó határozatot írásban kell közölni az eljárás alá vont taggal, és a határozatnak tartalmaznia kell a jogorvoslati lehetőségre vonatkozó tájékoztatást is.

A kizárt tag a határozattal szemben, a kézhezvételtől számított 15 napon belül fellebbezéssel élhet, mely fellebbezést a vezetőséghez kell benyújtani. A fellebbezést a soron következő közgyűlés bírálja el, legkésőbb a benyújtástól számított 90 napon belül.

  1. Az Egyesület szervezete

3.1.  A közgyűlés

3.1.1. Az Egyesület döntéshozó szerve a tagok összességéből álló közgyűlés.

A közgyűlésen valamennyi rendes tagnak egy szavazata van. A közgyűlést az elnök vagy vezetőségi tag hívja össze.

A közgyűlést szükség szerint, de évente legalább egy alkalommal össze kell hívni.

Rendkívüli közgyűlést kell összehívni, ha azt az ok és cél megjelölésével a tagság legalább egyharmada kéri.

3.1.2. A közgyűlésre a meghívókat írásban/e-mailen, a napirendi pontok megjelölésével a közgyűlés időpontját legalább 8 nappal megelőzően kell kézbesíteni.

3.1.3. A közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik:

  • az alapszabály és a tagság egészét érintő szabályzatok megállapítása és módosítása,
  • az évi költségvetés meghatározása,
  • a vezetőség éves beszámolójának elfogadása,
  • más Egyesülettel való egyesülés,
  • megszűnés kimondása, 
  • tisztségviselők és tiszteletbeli elnök megválasztása, felmentése,
  • kizárást kimondó vezetőségi határozattal szemben előterjesztett fellebbezés elbírálása
  • tagsági díj megállapítása,
  • tisztségviselők díjazásának megállapítása,
  • 500.000.-Ft feletti tárgyi eszközök beszerzése,

3.1.4. A közgyűlés akkor határozatképes, ha azon a tagok többsége jelen van. A közgyűlés a határozatait egyszerű többséggel hozza. A közgyűlés a határozatait – a közgyűlés eltérő rendelkezésének a hiányában – nyílt szavazással hozza.

Az elnököt és a vezetőség többi tagját, valamint a tiszteletbeli elnököt a közgyűlés titkos szavazással választja meg.

Az alapszabály módosításához, társaság alapításához, más egyesületbe tagként történő belépéshez, egyesüléshez és a megszűnés elhatározásához a közgyűlés kétharmados többséges szükséges.

3.1.5. Ha az Egyesület közgyűlése nem határozatképes, megismételt ülést kell tartani, mely a létszámtól függetlenül határozatképes.

A megismételt közgyűlés időpontját úgy kell megállapítani, hogy ezen időpont és az eredeti közgyűlés időpontja között 15 napnál több nem telhet el.

A megismételt közgyűlés időpontját az eredeti meghívó is tartalmazhatja. Abban az esetben, ha a megismételt közgyűlés időpontját az eredeti meghívó nem tartalmazza, a megismételt közgyűlés összehívása az eredeti közgyűlés összehívásának szabálya szerint történik.

A megismételt közgyűlés meghívójának mindkét esetben tartalmaznia kell azt a figyelmeztetést, mely szerint a közgyűlés az eredeti napirendi pontok tekintetében a jelenlévők létszámától függetlenül is határozatképes.

3.1.6. A közgyűlésről jegyzőkönyvet kell vezetni, melyet a közgyűlés levezető elnöke, továbbá a közgyűlés által megválasztott jegyzőkönyvvezető és két hitelesítő írja alá.

3.1.7. A közgyűlés határozatával szemben jogszabály vagy alapszabály megsértése esetén bármelyik tag a határozat tudomásszerzésétől számított harminc napos jogvesztő határidőn belül pert indíthat a Fővárosi Törvényszéknél.

3.1.8 Közgyűlésen való részvétel elektronikus úton

A közgyűlés elektronikus úton is lefolytatható, teljesen, vagy részlegesen. 

Az elektronikus közgyűlés olyan technikai eszköz igénybevételével történhet (videokonferencia, video-skype, videó intranet), amely által a tag személye egyértelműen azonosítható, és a tagok közötti kölcsönös és korlátozásmentes kommunikáció biztosított.

Teljes konferencia közgyűlés azt jelenti, hogy a vezetőség van csak együttesen és személyesen jelen, minden más tag technikai eszközön keresztül vesz részt a közgyűlésen. 

Részleges konferencia közgyűlés esetén az azt kívánó tagok a vezetőséggel együtt személyesen vesznek részt a konferencián, míg a többi tag technikai eszközön keresztül. 

A tagok a meghívó kézhezvételétől számított 3 napon belül kötelesek bejelenteni, ha az elektronikus úton meghirdetett közgyűlés esetén a vezetőséggel együtt személyesen kívánnak részt venni a közgyűlésen.

Elektronikus úton történő közgyűlés esetén a vezetőség együttesen és személyesen jelen van, és elektronikus úton indítja el a közgyűlést. A technikai beindítás után számba veszi és azonosítja a tagokat, majd a jelentléti íven rögzíti a bejelentkezetteket. Az elektronikus úton résztvevő tagokat hanggal és arcképpel azonosítja, ezért elektronikus úton való részvételre csak személyesen van lehetőség. A közgyűlést elektronikus úton rögzíteni kell, amelyből a közgyűlést követő 8 napon belül készült írásbeli jegyzőkönyvet a tagoknak elektronikus úton meg kell küldeni. 

Amennyiben akár egyetlen bejelentkezett személy esetében is kétség áll fenn a személyazonosságot illetően, vagy bármelyik tag az elektronikus közgyűlés előtt legalább 5 nappal indítványozza, úgy az elektronikus közgyűlés elmarad, erről a tagokat 3 napon belül értesíteni kell, és az értesítéssel egyidejűleg a közgyűlést hagyományos módon kell összehívni. 

A közgyűlés során keletkezett elektronikus dokumentumokat elkülönítetten meg kell őrizni az elfogadott határozatot be kell vezetni az egyesületi határozatok gyűjteményébe. 

Egyebekben az elektronikus közgyűlésre (határozatképesség, szavazás stb.) a közgyűlésre vonatkozó általános szabályok irányadóak azzal, hogy titkos szavazás esetén az elnök köteles gondoskodni a titkos szavazás, elektronikus feltételeinek biztosításáról, ennek hiányában köteles a közgyűlés összehívásra.

3.2.  Az Egyesület tisztségviselői, az Egyesület képviselete 

3.2.1. Az Egyesület tisztségviselői: a vezetőség tagjai.

Az Egyesület tisztségviselői a rendes tagok sorából választhatók, határozott időre, legfeljebb 4 év időtartamra. Tisztségviselő az a tag lehet, akivel szemben a Ptk-ban, vagy más idevonatkozó jogszabályban megjelölt kizáró ok nem áll fenn.

Megszűnik a tisztség: a tag halálával (jogutód nélküli megszűnésével), lemondással, felmentéssel.

A felmentés a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe tartozik. A közgyűlés a tisztségviselőt akkor mentheti fel a tisztségéből, ha a tisztségviselő a feladatának nem tesz eleget, vagy annak ellátása során a magatartásával az Egyesület céljait sérti, vagy megvalósulását veszélyezteti.

 Amennyiben a tisztségviselő lemondása alkalmatlan időre esik, a közgyűlés a tisztség megszűnésének az időpontját egy alkalommal 60 nappal meghosszabbíthatja.

3.2.2 A vezetőség

Az Egyesület ügyvezető szerve a közgyűlésen legfeljebb 4 évre megválasztott kilenctagú vezetőség.

A vezetőség egy elnökből és további 8 tagból áll. A vezetőség elnökét és a további 8 tagját a közgyűlés a rendes tagjai sorából választja, titkos szavazással. Nyílt szavazással csak a közgyűlés előzetes határozata alapján lehet. a vezetőség tagjait megválasztani.

A közgyűlés a 9 tagú vezetőségen túlmenően tiszteletbeli elnököt is választhat, aki a vezetőség ülésén tanácskozási joggal vehet részt.

Annak érdekében, hogy az Egyesület anyagtudománnyal, illetve orvos-biológiai kutatásokkal foglalkozó tagjainak érdeke egyaránt képviselve legyen, a vezetőség tagjait úgy célszerű megválasztani, hogy mindkettő szakterületről legalább 4-4- fő kerüljön megválasztásra. 

Törekedni kell arra is, hogy a vezetőség tagjainak szakmai összetétele tükrözze a tagság szakmai megoszlását.

Az elnök az egymást követő időszakban legfeljebb csak egy alkalommal választható újra.

3.2.3. Az Egyesület vezetősége 2026. május 5. napjáig:

Az Egyesület elnöke: Kittel Ágnes (Szimánné Dr. Kittel Ágnes)

Az Egyesület vezetőségének tagjai: Balázsi Katalin

Cserép Csaba

Pósfai Mihály  (jelölt az elhunyt Dr Kovács Kristóf helyett)

Dr. Kristóf Zoltán

Dr. Orsó Evelin Katalin

Dr. Pécz Béla

Dr. Puskár Zita

Dr. Radnóczi György Zoltán

3.2.4. Az elnök feladata:

Az Egyesület képviseletét az elnök látja el, önálló képviseleti jogkörrel.

Az elnök feladata különösen:

  • előkészíti és összehívja a vezetőség üléseit,
  • az Egyesület alkalmazottjai felett a munkáltatói jogokat gyakorolja,
  • irányítja az Egyesület tevékenységét,
  • gondoskodik a számviteli törvényben foglalt feladatok ellátásáról,

Az elnök a vezetőség tagjai közül titkárt választhat, mely választást a vezetőség egyszerű többséggel hagyja jóvá. 

A titkár személyét lehetőleg úgy kell kiválasztani, hogy az eltérő legyen az elnök szakterületétől. 

Az elnök és a titkár feladatkörét, egymás közötti munkamegosztását a vezetőség határozza meg, az elnök és a titkár egyetértésével. A elnököt akadályoztatása esetén a titkár helyettesíti.

3.2.5. A vezetőség feladata:

  • a két közgyűlés közötti időszakban az Egyesület ügyeinek intézése, pénzügyi, gazdasági tevékenységének az irányítása,
  • döntés mindazokban az ügyekben, amelyeket ezen alapszabály nem utal a közgyűlés kizárólagos hatáskörébe,
  • az Egyesület tagjainak nyilvántartása,
  • az Egyesület éves beszámolójának és költségvetésének elkészítése,
  • a közgyűlés napirendi pontjainak összeállítása, előterjesztése.

A vezetőséget az elnök hívja össze. A vezetőség akkor határozatképes, ha az ülésen legalább öt tag jelen van. A döntéseket az ülésen egyszerű szótöbbséggel hozza.

Ha a vezetőség nem határozatképes, megismételt ülést kell tartani, az eredeti időponttól számított 15 napon belül, mely ismételt vezetőségi ülés 3 vezetőségi tag jelenlétében is határozatképes.

A megismételt vezetőségi ülés meghívójának mindkét esetben tartalmaznia kell a fenti jogkövetkezményekre történő figyelmeztetést is.

  1. Az Egyesület képviselete

Az Egyesület képviseletére az elnök önállóan jogosult.

Az Egyesület képviseletében az aláírás akként történik, hogy az előírt, előnyomott, vagy nyomtatott név alá az elnök a nevét önállóan írja.

Banki ügyintézés során az elnök, vagy az elnök által meghatalmazott vezetőségi tag járhat el.

  1. Az Egyesület megszűnése
  1. 1. Az Egyesület megszűnik a mindenkor hatályos jogszabályi rendelkezés szerinti esetekben.

5.2.  Az Egyesület jogutód nélküli megszűnése esetén az Egyesület akként dönt, hogy a hitelezők követeléseinek kiegyenlítése után fennmaradó vagyont a bíróság adja át a jogszabályban meghatározott arra jogosult szervezetnek.

  1. Egyéb rendelkezések

6.1. Az Egyesület székhelyét eltérő megállapodás hiányában akként célszerű megállapítani, hogy az egyesület székhelye megegyezzen az Egyesület mindenkori elnökének a munkahelyi címével.

6.2. Ezen Alapszabályban nem szabályozott kérdésekre a 2013. évi V. törvény, az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény mindenkor hatályos rendelkezései az irányadóak.

Záradék:

Ezt az alapszabályt a Magyar Mikroszkópos Társaság egyesület a 2024.április 8-án megtartott közgyűlésén fogadta el.